2011. november 13., vasárnap

"Szegecselt Angyal...."- technikai problémák miatt másik blogoldalról átmásolt blog

Szilágyi László-(Lackó)-1966 október 17.-én született Veszprémben.1985-1991-ig a Magyar Képzőművészeti főiskolába járt,-mesterei Dienes Gábor,Sváby Lajos és Kokas Ignác voltak.
'91-ben igéretes festőként Derkovits ösztöndijban részesült,ezen kivül az évek során még sok más dijat kapott. (Domanovszky,Szent István-dij,David Bowie pályázat 1.helyezetje,Veszprém város nivó-dija)Lackó vérbeli expresszionista volt,vonzódott az underground-vonalhoz,a punk,graffiti,újvad festészet ihlette meg képeit -és megjelenését,stilusát is.Lackó nem ismert kompromisszumot,mindég ÖNMAGÁT adta,sokan tartottak tőle mert kimondta azt,ami a szivén volt-még ha ezzel meg is bántott másokat.Igaz,sokszor később bocsánatot kért-valójában egy mély érzésű,hiperérzékeny és nagyon /TÚL!!!/jószivű ember volt,akit itt magyarországon sokan félreismertek,bár a szakmabeliek tudták,mekkora érték lakozik kezeiben,alkotásaiban.
Lackó agya egy művészettörténeti-kultúrális lexikon volt.Mindent tudott a klasszikusokról,de ugyanúgy az avantgardokról is.Otthon volt hazai-és külföldi stilusokban egyaránt,ezen kivül,kapásból szavalta Pilinszky-t/Pilinszky hangján!/József Attilát,stb.Túl művelt és okos volt,hogy punk legyen-és túl punk,hogy átlagos festő legyen.Ő LACKÓ volt,-az EGYEDI és HAMISITHATATLAN!!!
Sajnos,túlzott érzékenysége pszichés betegségbe torkollott,depressziói,hallucinációi voltak.Sokan azt hitték,"drogos"vagy "alkoholista",de Lackó sosem volt egyik sem.Őt a saját "démonjai"üldözték...
Ennek következtében 2007 február 3.-án,egy teliholdas szombat éjjelen véget vetett életének.A város-a VILÁG!-üres és kietlen nélküle...reméljük,"odaát"már nincsenek félelmei és találkozott elhúnyt példaképeivel,kollégáival is-Picasso,Gulácsy,Csontváry,Csáth Géza,Sid Vicious,Francis Bacon...Bandi/akiről sokat mesélt nekem/meg az elhúnyt haverok...
És reméljük,azért szelleme MINKET sem felejt el és köztünk van,s be-be néz -e blogba is OI-kor...
ÖRÖKKÉ ÉLJEN SZILÁGYI LACKÓ!!!ÉL MÉG AZ AVANTGARD!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése