2011. november 13., vasárnap

Sztorik

07-06-15

"Hús a húshoz, vér a vérhez. Gyere haza, megidézlek. Hús a húshoz, vér a vérhez. Térj most vissza, várunk Téged."(boszorkány-szellemidéző-szöveg)

// zoé // 2007. jún. 15. 11:28

Ez a kaja Lackó találmánya.Egyszer még az egyik rólunk szóló  NAPLÓs újságcikkbe is beirták a receptjét ....
Tehát:
Hozzávalók:szardinia,tejföl,lekvár.(lehetőleg ne túl édes,-inkább szilvalekvár!)
A halról(szardinia) leöntjük az olajat.A halat egy tálba öntjük,összetörjük.Ráöntünk 1-vagy 2 pohár tejfölt,majd pár kanál/nem túl sok/lekvárt.
Az egészet összekeverjük és hidegen fogyasztjuk!
Ezt a fogást Lackó mindég ünnepkor/pl.házassági évfordulónk/készitette el,és fura belevalói ellenére,NAGYON finom!!!!
JÓ ÉTVÁGYAT!!!


07-06-11
// zoé // 2007. jún. 11. 15:08

-"....Valamikor a 2000 évek elején volt egy össznépi kiállítás a várban, ott találkoztam Lackóval. Beszélgettünk. Fura volt, soha nem beszélgettem punk-kal. Beszélgettünk Turner-röl, Van Dyke-ról, Vermer-röl és csupa olyan müvészekröl, akik a realisztikus alkotások nagymesterei. Lenyügözött a tudása. Mindent, centiröl-centire tudott, évszámok, képek, stílusok, színek, egyediségek... aztán valahogy az idö is elszállt, be is sötétedett, mennem is kellett. Cigit is kaptam töle, üdítöt is hozatott, és megkérdezte nem vagyok-e éhes... Értékes beszélgetés volt."-
(CHEYENNE)

// zoé // 2007. jún. 11. 14:59

Lackó sok jó sztorit tudott.Egyik legjobb egy régi barátjáról,Bandiról szóló.Aki már szintén nem él-Lackóhoz hasonlóan,ő is pszichés beteg volt és felakasztotta magát évekkel ezelőtt….én már nem ismerhettem meg őt.
De,NEM SEMMI fazon lehetett!!!!
Bandi egy kis emberke volt,Lackó szavaival „kisvakond”szerű külsővel:sassoon haj,hatalmas has.Úri család sarja volt,együtt élt nagynénjével aki bolond volt,meg öreganyjával,aki még a saroki boltba menet is felvette nercbundáját,családi ékszereit.
De,elmondom úgy,ahogyan LACKÓ mesélte el nekem-az Ő szavaival(legalábbis:MEGPRÓBÁLOM...!):

-„Bandi zseniálisan rajzolt!Egyszer lerajzolta az egész családját-himoroszlánnak.Rámutatott a képre a falon és megkérdezte:Na ez kit ábrázol,Virgil?-mert igy nevezett!-és én felismertem az egyik himoroszlánban a 80 éves öreganyját!Teljesen úgy nézett ki,tökéletesen lerajzolta,sörénnyel.
Volt egy fehér farkas kutyája,vérben forgó szemekkel,Bandi a nagykörúton sétáltatta és felugratta egy öregasszony hátára!Dzsentri családból származott,elegáns lakás,de az ő szobájában rengeteg csikk elszórva,meg sörösüveg.Szexújságok,arra reiszolt.Sosem volt nője!Egy befőttesüvegben gyűjtötte a kutyája szarát,mutatta nekem,mekkora bélféreg tekergőzött benne!
Egyszer Bandi betette az ékszerteknősét a hűtőbe,hűsölni nyáron,40 fokban,..A teknős elpusztult,Bandi meg bnánatában kiugrott az emeletről,és szétrepedt a hasa.Összevarrták neki,mutatta ,egy óriási hegg volt a hasán....
Mindég azt mondta nekem:"SZILASI!!!"Az volt a szava járása hogy :"SZÖVORG"meg "Termékszerkezet-átalakitás!"-/"SZILASI!SZÖVORG!!!"/-Mikor átmentem hozzá,mutatta a gyikjait,óriási terráriumban tartotta ,infravörös lámpával világitotta meg és mesélte,hogy beoltatta őket.Egyszer éjjel felvette az öreganyja harisnyáját és az egyik Pesti hidon /vagy a Feneketlen tónál?/lepkékre vadászott nekik….én is segitettem neki.
Nagynénje teljesen elmebeteg volt,többdioptriás szemüveget hordott és Dörmögő Dömötört vett ki a könyvtárból.,azt olvasta.Nagyanyja igazi úriasszony -,egyszer  beintettem neki hogy „FUCK YOURSELF!”mire azt kiabálta:”07!!!07!!!!”
Bandi  felkapta,bevitte a szobába a vállán és ledobta az ágyra miközben azt üvöltötte  neki:"Fabjula!"az öreganyja meg sipitozott...
Az öreglány mindég az „ABLAK”c.műsort néztre és azt kiabálta:”Bandikám!Ablak!Ablak!”

Bandi egyszer eljött egy kiállitásomra a főiskolán,Szuszogva mászta meg a lépcsőket.Körülnézett,és azt mondta:”-Ezek egy elmebeteg alkotásai!”

Szegény Bandi,mindég szivatták!Rávették,hogy vetkőzzön meztelenre.Egyszer,poénból a volt csajommal,a Propival végigmentek az utcán-Propi piros tűsarkúban,hosszú vörös körmök,miniszoknya.,Bandi meg mellette, mint valami Quasimodó!
A vége fele már totál paranoid volt!Úgy edzett,hogy homokzsákokkal a hátán csinált fekvőtámaszokat és azt mondta,a felette lakó figyeli,provokálja…egyszer aztán felkötötte magát a kutyája pórázával.Felállt a székre és a fehér farkas kutyája rúgta ki alóla a széket….
Téged biztos dijazott volna,Maci!”-

Hát,ez a Bandi-történet.,-Lackó szavaival elmesélve!Hogy honnan szedte hogy a kutya rúgta ki a széket,nem tom,de Bandi sztorijait soXor elmesélte-,mindég nagy sikert aratva vele.
Azóta már bizti találkoztak „odaát!”

07-06-06
// zoé // 2007. jún. 6. 9:41
Hordom a karkötőjét,gyűrűjét,tőle kapott ruhákat,éXereket..Megérintem hátrahagyott kis  tárgyait.Hallgatom kedvenc zenéit.Falamon festményei,rajzai.Nézem a fotókat róla.Álmomban él és virul.Kis bőrtáskáján még érezni tipikus "Lackós"műterem-illatát.Olvasom irásait.Megsimogatom a szögre akasztott kifestett bőrmellényét,melynek zsebében ott lapul még egy általa használt buszjegy.
Képével diszitett pohárból iszom,általa agyonhasznált poharából úgyszintén.Füzetembe ragasztva egy hajtincse és pár szál szempillája.
Egy dobozban rejtőzik egy általa elszivott cigarettacsikk.A tőle kapott süti egy morzsája.Fürdőm párkányán a tőle kapott csokimikulás,-érintetlenül.Újjlenyomatok pár régi rajzán.Kávéfoltokkal tarkitott papirfecnik.2 ecsetét őrzöm.Ponponos sapkája,bőrkesztyűje a fiókban.
A város különböző pontjain elhintve egy-két falfirkája,melyek túlélték őt... 
Stb.,stb.
MIND,MIND őrzik lelke apró részeit.Nem csupán DNS-e ivódott beléjük,de lényének,"lackóságának"aprócska mozaikdarabjai is.
HIHETETLEN űrt hagyott maga után!A csend,ez a némaság sokkalta sokkolóbb,mint agressziv dührohamai,melyek néha rátörtek,vagy mint mikor láncot csörgetve,húsvágó bárddal,üvöltve "osztotta ki"a járókelőket,tornádóként végigvonulva a sétálóutcán.
Hogy másnap,lenyugodva,szuperintelligens művész-úriemberként,bűnbánóan  mindenkihez legyen egy kedves szava...._"Bocs,bunkó voltam,ugye nincs harag!?"
Dehogy van,Lackó!Bár újra hallanám felharsanó "hardcore"hangodat a városban,bár újra fárasztanál kényszerképzeteid halmazaival.,hidd el:a LEGSZEBB ajándék lenne ha újra látnám tipikus "széllel-szemben"-járásodat a sarkon,-ha senkivel össze nem téveszthető szines öltözékedben végigcsattognál a Kossuth utcán,ahol max egyszer bronz formájában fogsz talán állni.....hús-vér emberként többéSOHA.
Hacsak,fel nem találják az időgépet vagy nem klónoznakvalahogy egyszer.... 
Hiányzol. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése