2011. november 23., szerda

EMLÉKEK ÉS EMLÉKKÉPEK LACKÓRÓL- KICSIBEN ÉS NAGYBAN

JELENÉS A MARGIT ROMOKNÁL


Ezt a képet Lackóról festettem.,-pontosabban,Lackó SZELLEMÉRŐL- vagy kisértetéről,ha jobban tetszik!- amint épp a háza melletti Margit romoknál kisért.
A Margit romok mindég megmozgatták Lackó fantáziáját.,mindenféle "bűnös apácákról" meg misztikumokról,szellemekől meg hasonlókról.Egyszer azt mondta,megkisértette Szent Margit szelleme ,aki....hát,hogy is mondjam!?-nem épp tiszta szándékkal közeledett hozzá.Magyarán:szexelni akart Lackóval!
Tehát ime a "Jelenés a Margit romoknál".Akril,vászon.







**********************************************************************************BÚÉK!



Lackóval sosem csiptük az újévi "suttyó-surmó-bunkó" újévi bulikat.,a nagypofájúan orditozó,az utcán vonuló,durrogtató fiatalság tömegét. Mi otthon maradtunk,és tüntetően volt, hogy már éjfélkor szunyáltunk!
HA...szilvesztereztünk is,akkor "meghitt családi környezetben"-semmi kihágás,örjöngés. Vagy átmentünk a szüleihez vagy otthon tartózkodtunk.ESETLEG...nagyritkán...jött hozzánk valaki.Bár általában NEM.Egy alkalomra emlékszem mikor egy ismerős átjött és verseit olvasta fel....elég poénos hangulat volt.De sosem voltunk a "nagyszilveszteri bulik emberei!"
Én ezzel ma sem vagyok másként!
Minden Lackó -rajongónak és persze FŐLEG LACKÓSÁGNAK,mint szellemnek,BOLDOG MEGHITT ÚJÉVET KIVÁNOK!




**********************************************************************************
MEGHITT KELLEMES ÜNNEPEKET MINDENKINEK!

E -NAP ALKALMÁBÓL
Te is gyújts egy virtuális gyertyát Lackó emlékére!Itt megteheted:
http://www.gyertyagyujtas.hu/index.php/344.kivalasztott
Ezt a dalt-amit Lackó IMÁDOTT!-meg neki küldöm "odaátra",halottak napja alkalmából.,meg,AMÚGY is!!!
 http://www.youtube.com/watch?v=lsOBpDkwBtM

**********************************************************************************

HAPPY HALLOWEEN!

Nyakunkon HALLOWEEN.
Immár,a II.mióta Lackó itthagyta e világot-s engem.
Egy a kis punk-töklámpássá alakitott gyertyatartót vittem ki  sirjára-egy óriási csokor virág kiséretében,melyet egy,- szintén töklámpás-rajzzal diszitett- kerámia korsóba tettem!
Alatta meg Lackó egyik festménye,HALLOWEEN-ossá alakitva....
HAPPY HALLOWEEN!!!!



*********************************************************************************
LACKÓ KIÁLLITÁSMEGNYITÓM AZ IRÓDEÁKBAN



" Szilágyi Lackó ma lenne 42 éves. Ennek alkalmából szerveztem ezt a kiállitást,melyben Lackó "ismeretlenebb"arcát szerettem volna bemutatni.Az itt kiállitott rajzok (nagyrészt) a 80-as években- 90-es évek elején készültek és nem a Lackótól megszokott - amúgy szintén zseniális!-vonalrajzokból állnak hanem liraibb,finomabbceruzával készült alkotások, egyesek közülük kimondottan a portré- és tanulmányrajzok világátközelitik meg-. Na persze: "csak"amúgy "Lackósan"!
Lackó az a művész aki tökéletesen tudja egyesiteni a klasszikumot s a hiper avantgarde-ot..,a régi "terpentingőzös" műtermek világát -s az utcák modern szubkultúrális megnyilvánulásait. Ősi művészet- tisztességesen elsajátitott mesterségbeli tudás- és lázadó PUNK : Lackónál mindez NEM kelt disszonanciát! Úgymond, egybeolvad egy teljes egységgé válik. Stilus,életmód ,,,,,,,c művészet: az alkotás mint drog!
Lackó különleges egyénisége & tehetsége már életében legendás figurává tette őt. Világos volt már régen , hogy rokon a nagy nevekkel - mint Gulácsy,Kondor,Csontváry és a többiek. Ő nem divatos irányzatokat követett - szivből volt PUNK- illetve,"ART (művész)-PUNK" ahogyan ő magát nevezte!- ösztönből expressziv, romantikus lázadó és tragikus bohóc,aki arcunkba vágta az igazságot s önnön gyarlóságunkat ! S ő maga mindvégig tiszta maradt.
Durcás arcú kisfiú volt s durcás arccal hagyta el e világot. Angyal ő de ugyanakkor feketeköpönyeges démon is, halhatatlan, nyughatatlan lélek.,- ám e nyugtalanság nem azt jelenti hogy nem nyert megnyugvást a túlvilágon hanem hogy lénye- énje- esszenciája mindmáig jelen van s érezhető Veszprém város girbe-gurba utcáin s a művészetben.
Nem "meghalt" - csupán átlényegült, átlépett a 32.dimenzióba melyről oly sok verset irt anno!
Fogadjátok szeretettel e kiállitást és sose feledjétek: A HOLT MŰVÉSZEK KÖZTÜNK JÁRNAK!!!! PUNX NOT DEAD! A kiállitást megnyitom."
(Szilágyi Zoé)


**********************************************************************************


LACKÓ EMLÉKSZOBA & ALAPITVÁNY


SZINTÉN okt.17.-én,Lackó születése napján megnyilik a Veszprémi Miklós u.18 szám alatti Lackó emlékszoba/lakás,Lackó egykori lakásában/műtermében. A nyitás időpontja 17 óra, pont mikor az általam szervezett Lackó- rajzkiállitásé az Iródeákban,igy lehet,hogy az Iródeákos kiállitást megnyitó nélkül egyszerűen feltesszük, (nov.7-ig látható )vagy áttesszük máskorra a megnyitóbeszédet....erről bővebben majd ITT!
Az emlékszobát Lackó szülei által létrehozott Alapitvány működteti:engem ebből -sajna!-kihagytak, (bár,MÁST igértek....anno!) de vagyok olyan gáláns /inkább LACKÓ miatt,hadd DÜBÖRÖGJÖN tőle a város azon a napon!!!!/ hogy mégis beteszem ide a megnyitás időpontját.
Hogy a kéró mennyire hiteles -erről a témáról korábban irtam már- majd most kiderül....!
Fő,hogy VAN! Megnyitja ajtaját! Ez a fő lényeg!
De hogy szellemjárta a hely, AZ is tuti- az volt már Lackó halála ELŐTT mikor még együtt laktunk benne.Lackó ezt több TV adásban,interjúban is megemlitette...
Az emlékszoba dijtalanul megtekinthető,egyeztetni okt.17 után ,alkalmanként,megbeszélés után., bejelentkezni a 06-88 327-608-as tel.számon lehet!




**********************************************************************************


LACKÓ RAJZKIÁLLITÁS AZ IRÓDEÁKBAN




Szilágyi Lackó régi ,80-as,90-es évek eleji rajzaiból szerveztem kiállitást okt.17.-én (Lackó születésnapjának idején!) a Veszprémi IRÓDEÁK KÁVÉ-ÉS TEAHÁZ-ban (Komakút Tér 3) .Megnyitó:17 órakor. A kiállitást megnyitom én,vagyis SZILÁGYI ZOÉ. A kiállitás nov.7.-ig megtekinthető! 

**********************************************************************************


MAZSOLÁZÁS AZ IWIWES LACKÓ EMLÉKTOPICBÓL



Az IWIWen fentlévő SZILÁGYI LACKÓ emlék-topicból idézek újra pár beirást-kit milyen pillanatnyi emlék,benyomás köt Lackó alakjához! (korábban is tettem már be ilyent a blogba)
NEM sorrendebe téve,csak úgy,találomra ki-ki ragadva!
"Violet Weaver [Manuela des G...    Link | Válasz erre | február 11., 21:09 |  164.

Szia Zoé!

Én csak annyit tennék hozzá, hogy az 1-es csemegében futottam Vele össze néha, tök aranyos volt, tejet, kiflit vett és nagy gonddal csomagolgatta el őket. mosolyogtam, erre megkérdezte, h elhjövök-e a koncertre. ez párszor előfordult, de a koncertre sose jutottam el. egyébként volt benne valami sebezhetően csibészes.

 [Nó,Norci,N...    Link | Válasz erre | február 11., 16:20 |  162.

Én ugyan nem ismertem őt, de 1x alkalmam volt vele találkozni...a Mackó Cukrászdában tétován nézelődött a pultnál,majd 1xcsak odajött hozzánk és kért,hogy vegyek neki vmi sütit,mert még aznap nem evett semmit... Adtam neki 200 Ft-ot és láttam,h jóízűen csemegészi a kék tengerész?szeletet...Szép emlékeid megőrzését kívánom és fogadd őszinte részvétem. Ibolya

Tóth Péter [Peti, Pöti]    Link | Válasz erre | február 5., 15:09 |  157.

Emlékszem, egyszer fenn ültünk a Padláson - a kocsmában - és Laci feljött. Tipikus reakció, volt hogy mindenki megállt egy pillanatra, megnézte, és utána ment minden tovább. De az az egy pillanat nagyon sok mindent elárult arról, hogy hogyan is viszonyulnak Lacihoz az önmagukat punk-nak nevező 15-16 éves srácok, akik kukákat borítanak pusztán a poén kedvéért.
Szóval ültünk a pult előtti asztalnál és a zenéről beszélgettünk. Erre odajött Laci és megkérdezte: "Mit tudtok ti a zenéről?" Majd leült és két órán folyamatosan beszélt olyan dolgokról, amikről még nem is hallottunk, olyan összefüggéseket tárt fel, amikről sejtelmünk sem volt. Nagyon sokat tanultam akkor tőle.
Bevallom, nem sok képét láttam. De - ahogyan többen is mondták - tényleg a város egyik legmeghatározóbb jelensége volt. Szerintem az ő tragédiája olyan, mint Hamleté. Laci is harcolt az olyan "művészet " ellen, ami elbitorolja a trónt a valódi, szívből jövő alkotások elől. Csak az volt a baj, hogy Laci ebbe belefáradt.
Remélem, most végre kipiheni magát, és hamarosan visszajön.

Berkes Viktorné [Kata /wario/]    Link | Válasz erre | augusztus 2., 09:50 |  182.

Eszembe jutott egy sztori. Igaz nem velem történt meg hanem anyukámmal és ő mesélte el. Anyukámról tudni kell hogy egy egyszerű pici aranyos,asszonyka. Másodállást vállalt hétvégente egy fodrász üzletben. Épp mikor végzett a munkával már sötétedett odakinn. Zárta az ajtót és egyszercsak egy reszelős hang megszólalt mögötte. Elfogadsz farsangra egy képet? Majdnem a kulcsát is eldobta ilyedttében. Annyit tudott mondani hirtelen hogy igen köszönöm. És Lackó egy nagy nejlontáskából előhúzott egy kép darabot. Anyukám remegő lábakkal nézett utánna ahogy jellegzetes járásával elhagyta az utcát.../A kép sajnos nincs meg./

Schmidt Rozália  /   Gyöngyi...    Link | Válasz erre | 2007. október 9., 20:44 |  72.

Ismertem Lackót!Korán reggel cipelte gitárját és áruba akarta bocsájtani. Mit ne mondjak, kissé "féltem tőle". Mormicolt, félelmetessé akarta magát tenni. Igaz, hogy külseje szokatlan volt mindenki számára.  Én akkor is valamit éreztem. Szívem mélyén láttam benne az embert! Külsejével ellentmondott a belső Énjének. Azt gondolom.Szerettem volna beszélgetni. De akivel beszélek, a szemébe nézek. Félő, hogy azt nem mertem volna.Azt pedig a sunyi gerinctelen embernek mondott valakik teszik. MANAPSÁG MÁR NEM TUDJÁK SOKAN "MIT JELENT EMBERNEK LENNI".Tetszettek a képei és ma is tetszik. Egyszer volt egy műsor róla,a Tv-ben, azt is láttam. Megismételhetnék. Szerintem sokan elcsodálkoztak, milyen inteligen jó fej volt.Tiszta szívemből szeretném látni reggelente, amint  rója a Kossuth utcát.


Cserháti László [Csera]    Link | Válasz erre | 2007. szeptember 24., 19:28 |  65.

sziasztok!én ismertem lackót egy dokihoz jártunk a pszihiátriára.amikor előszőr láttam meglepődtem rajta de ahogy egyre többször láttam rájöttem hogy ő nagy ívben leszarja azt hogy a sok gyökér mit gondol róla,egyik rendelésre hozott magával egy képet amit ő festett,sajnos nem láttam a képet,és oda adta a dokinak

 Simon Gábor Zoltán [szaymon]    Link | Válasz erre | 2007. október 5., 21:26 |  69.

Én ismertem a lacit .Nagy müvésznek tartottam.Ez hogy ö igy halt meg Veszprém és Magyarország szégyene.Még 90-es években az Elefánt étteremben dolgoztam mikor hozta be a  képeit hozzánk hogy pár ft-ért eladja .Volt 1-2 haverom és vettünk is töle képet.Akkor is hangsulyozta hogy öt nem becsülik meg kellöképpen és igza is lett sajnos .Korán távozott tölünk.Ha több megbecsülést kapott volna talán még ma is élne.





*********************************************************************************


EGY VERS. LACKÓNAK. AJÁNLVA. TŐLEM.



KONDOR BÉLA

Himnusz

női hangra

Te vagy a világ legszentebb szentje
te vagy az én apró boldogságom
te vagy az én egyetlenségem, te
mert te vagy egyedül enyém
és én vagyok neked a te
és te vagy nekem az én szörnyűséges
boldog sírásom és te vagy
te vagy az én múló fájdalmam is,
te vagy, aki messze is rajtam van
te vagy a rémült lehetetlenség
a rajtakapott szégyen-boldogság,
ágyban a takaró, a földön lepedő
a zárban kulcs: mind te vagy.
Aki bennem lész és aki bennem voltál.




*****************************************************************************


LACKÓNAK- A TÚLSÓ PARTRA




Létem ha végleg lemerűlt,
ki imád tücsök-hegedűt?
Lángot ki lehel deres ágra?
Ki feszül föl a szivárványra?
Lágy hantu mezővé a szikla -
csípőket ki öleli sírva?
Ki becéz falban megeredt
hajakat, verőereket?
S dúlt hiteknek kicsoda állít
káromkodásból katedrálist?
Létem ha végleg lemerűlt,
ki rettenti a keselyűt!
S ki viszi át fogában tartva
a Szerelmet a túlsó partra!

(Nagy László)

********************************************************************************


*********************************************************************************
LACKÓ GRAFFITIK A VESZPRÉMI "FINTORBAN


Az ENYHE FINTOR Veszprém egyetlen szinvonalas alternativ szórakozóhelye volt.sajnos bezárt,lett helyette ideiglenes próbálkozás hogy odavonzzák a helyi alteros-réteget de nem sok sikerrel.És főleg nem tartósan!
A FINTOR bezárt,de Szilágyi Lackó falfestményei még mindég sértetlenül állnak...egyfajta mementóként mint az egykori Berlini fal.A kapu lelakatolva,behatolni lehetetlen.A hely most a városé,lebontásra itéltetett,jelenleg valami segélyszervezet-Vöröskereszt?-ruharaktáraként szolgál....
EZT nevezem én ám "megbecsülésnek!!!"....
Ha nem tartanám kilátástalannak,most a bennem lévő kisördög harciasan aláirásokat gyűjtene eme graffitik megmentésére...ámde,miután beláttam,hogy ez a város NEM az a város,mely értékes halottait megbecsülné,inkább nem fárasztom magam ezzel.-Próbáltam én már szervezni emlékkiállitást illetve összehozni mozgó múzeumot.Elsőt megfúrták,másodikra csak vadidegenek küldtek támogatást-NEM Veszprémiek!-de sajnos választhattam az éhhalál vagy a múzeum létrehozása között /mert hát a város nagyjai IGY támogatják művészeiket!/szóval,sosem sikerült összegyűjteni. még 100 ezret sem....
Igy abban sem bizom hogy bárki is kiállna hogy megmaradjon emlékként Lackó utolsó graffitije,nem,- egész biztos lebuldózerezik majd,hogy helyére iroda vagy bank kerülhessen.Kultúrális értékét meg LE**ARJÁK!


******************************************************************************


GYÚJTS TE IS VIRTUÁLIS GYERTYÁT LACKÓÉRT!!!
ITT megteheted:

*********************************************************************************
*


MŰTEREM -ATMOSZFÉRA & RÉGI KÉPEK



Rég nem irtam a blogba,ennek NEM az az oka hogy elfeledkeztem volna Lackóról-minden nap minden órájában gondolok rá,TÖBBSZÖR,művészeti alkotásaim ÁLLANDÓ főhőse !Álmaimban meg mindég találkozunk...-hanem,mert nem éreztem úgy hogy irjak,ez ihletre jön,semmit sem erőltetek.
Lackót nem pótolhatja SENKI és SEMMI,műtermének különös atmoszféráját,azt a hangulatot ami nála uralkodott,-illetve nálunk,mig együtt éltünk-nem lehet rekonstruálni.
Amig a depresszió be nem szivárgott közénk,csodás UNDERGROUND-kultúra TOMBOLT ott éjjel és nappal.,kora reggeltől késő estig Berlin művész-és PUNK-negyedében érezhetted magad,ahol NINCS helye politikának,-NINCS helye nemzetieskedésnek,-NINCS helye józan realitásnak.Ahol nincsen unalom,se szürkeség,sem kiégettség,csak lüktető inspiráció...
Sok műteremben ,sok művésznél jártam már de sehol sem volt jelen EZ a hangulat,ami nála.Jó volt elbújni ott a világ és a realitás elől,alámerülni az EXPRESSIV élvezetekbe,- s tovaevezni az ÚJVAD tengerek hatalmas ÚJ-HULLÁMAIN...!
 A régi borospincék hangulatát idéző falépcsőt megmászva,jó volt benyitni a kifestett,kidekorált ajtón és becsukván azt,magam mögött hagyni MINDENT,mi nem illett bele kettőnk életébe...
Ez persze NEM azt jelentette hogy elfordulva a józan élettől,nem tudtuk mi megy végbe körülöttünk.,s képzőművészetünkben reagáltunk,reflektáltunk is mind a ketten ezekre.Ki-ki a maga módján...ezekből meg aztán kiállitások születtek.
Klassz,fajsúlyos,izgalmas kiállitások!
Ahová aztán mindég be-be néztünk,mint aki hazajár,-el csevegve a teremőr-nénikkel,megnézni,ki mit irt be a vendégkönyvbe,vajjon vettek -e képet, stb.stb.
Aztán,a hajfesték-boltot megjárva, odaköszöngetve utcai ismerősök hadainak,újra hazasiettünk,a mi kis varázslatos milliőnkbe,ahol ránkzárult  éjbársony  kriptánk ajtaja és nem hatolt át rajta semmiféle zavaró zaj a külső világ rossz démonaitól.....
Igen:minden nap ebből táplálkozom mindmáig mert ez örökre meghatározta életemet.Enélkül fényérzékeny lettem,kitéve e rothadó nemzet halálos ózonlyukának,melyen keresztül veszedelmesebb gőzök-és gázok szivárognak be mint az UV sugárzás.....
Dacos arcú baba volt s koporsójában is dacos arcot vágva hagyott itt bennünket...
Illetve,csak TITEKET,mert velem az út végén újra találkozik....
********************************************************************************


"AZ IDŐ MINDENT BEGYÓGYIT"?!
Minden rossz dolog DUPLÁN rossznak tűnik-nélküle!Minden egykor fontosnak tűnő dolog  értelmét vesztette már.Az ember csak SODRÓDIK a sorssal és szenved és semmiben nem lát már szépet....kivéve a VELE kapcsolatosakat!!!!
A múltkor a postán véletlenül elhagytam Lackó golyóstollát.Csak egy toll volt-mégis,engem nagyon megviselt!Odatelefonáltam,de senki nem találkozott vele....
Ugyanakkor,egy hir,egy médiumi üzenet "odaátról"teljesen felvillanyozott!Erről többet NEM akarok mert ez Lackó & az én titkom....
Aki azt állitja,"az idő mindent begyógyit"az egész egyszerűen HÜLYE!!!!Az idő csak mégjobban elmélyiti a HIÁNYT.Egyre mindegyebb minden(ki)más....
Most mást nem tudok irni.Minden esetre alig várom hogy végre találkozhassunk a túlvilágon!!!! 



********************************************************************************
*********************************************************************************


TÉVHITEK & PLETYKÁK



Kering(ett)pár tévhit,Lackóról-s vele kapcsolatban.
Ezért,kötelességemnek érzem,hogy helyretegyem ezeket,-ugyanis ő GYŰLÖLTE,ha hazugságokat terjesztettek róla!
Jó pár ember hitte-hiszi-azt,hogy Lackó "kemény drogos",ne adj Isten: HEROINFOGYASZTÓ !-volt,-s heró-mámorban festett,üvöltözött az utcán illetve emiatt akasztotta föl magát.
Meg hát ugye,-mi mind a ketten drogoztunk,ez sokak meggyőződése -mindmáig!
Ebből "sajnos"/illetve hát:HÁL'Istennek!/semmi sem igaz,vagyis....a teljes igazság AZ,hogy természetesen,mind a ketten kipróbáltunk enyhébb szereket,fiatalon- de ezek mind a "kipróbálás"szintjén is maradtak! (értsd ezalatt:2,max 3 alkalom)Na jó-a szipuzás kicsit többször de azt is csak régebben!
A fűtől csak beparáztunk,én rosszul lettem,a többi szer meg egyszerűen NEM adott semmi plusszt.Na,talán a szipuzás,ami elég kreativ látomásokat tudott produkálni olykor,de mikor már besokalltunk,azt is eldobtuk.
A heroint EGYIKÜNK SEM próbálta ki-sem együttlétünk alatt,sem azelőtt,külön-mégpedig azért,mert nem vagyunk/voltunk unintelligensek-TUDTUK,mivel jár!
Függőség,lepusztulás, biztos út a vissazafordithatatlan lejtőn le! S mivel mind a ketten voltunk oly "önteltek",hogy "kiválasztottaknak"tartottuk magunkat (én még Istennőnek is!) akiknek elhivatottságuk van,ez a mi életünkbe NEM fért bele!
Sőt,mi több:lenéztük,aki "herós!"
Az IGAZ,hogy Lackó,miután sok kispolgár ráfogta hogy narkózik,sokszor poénból vagy lázadásból azt mondta:" 10 kg heroin van nálam!"meg "Kőröznek!Gengszter vagyok!10 évet kaptam!" meg "Sittes vagyok!"
Közben életében nem ült (én igen,9 hónapig előzetesben,de akkor már nem éltem Lacival,s ez is egy önvédelmi ügy volt!)-sosem kőrözték,gengszter sem volt,és nem hogy 10 kg heró,de 10 gramm "fű"sem volt nála sosem!
Inni ittunk,-sör,bor,leó,tömény néha. Kapcsolatunk ELEJÉN,még "haj-de-lelkes-fiatalkorunkban!"
De aztán már csak hébe-hóba,mert már nem esett jól.Én ma már totál antialkoholista vagyok.
Lacit halála után felboncolták.Sem pia,sem drog nem volt benne.De még a kötelező,orvos által felirt antidepresszáns sem,mert nem volt hajlandó bevenni,s EZ okozta bekattanását!
Képeit CSAKIS józanon festette,sosem részegen vagy "beállva".Stilusa,látomásai BELÜLRŐL jöttek,nem pedig narkótikumok hatására!Vérbeli expresszionista volt...
Szóval,csalódnia kell annak,aki őt-minket!-afféle "drogos-narkós művészpárként"szeretne látni,ez ugyanis még távolról sem igaz! Lackó paranoiás volt,ami genetika,nem szerek hatása miatt van.Jómagam nyugaton nőttem fel,védett szülői környezetben,ahol kibontakozhattam,mindent szabad volt s igy lettem szabadgondolkodású,extravagáns stilusú "csodabogár".Nyugaton ez nem feltűnő,apám művész,nem tiltotta hogy különféle külsőket öltsek.Ilyen vagyok.Szerektől FÜGGETLENÜL!SOSEM voltam "átlag"meg "tucatember".
A másik tévhit amit sokszor hallottam,hogy én-vagy a párom-"megkéseltük" Lackót pár éve.
Na,EBBŐL sem igaz 1 szó sem! Én megkéseltem egy fazont,aki meg is érdemelte-Lackó még csak a közelben sem volt!-s emiatt voltam 9 hónap előzetesben.Ennek nem volt köze sem Lacihoz,sem féltékenységhez.Az eset a házamban történt egy házibulin,ahol voltunk páran,de Laci nem volt jelen,sőt még csak nem is ismerte akit ledöftem!Az illető szemtelen volt és nem birtam vele.ENNYI!8 napon belül gyógyult azIstenadta.(vagy átka!)
Akkor,-ezt is tisztátztuk!
Az is tévhit hogy Lackót megölték.Sajnos hajlama volt öngyilkosságra,és mondogatta is állitólag embereknek hogy ez a terve-csak senki sem hitt neki illetve foglalkozott vele.Halála előtt pár órával még a szomszéd hallotta hogy össze-vissza kiabál,átkozódik ahogy szokott mikor "bekattan....
Halála előtti nap egy kocsma WC-jében az ereit vagdosta,úgy állitották le,de azt hitték ez csak afféle "mű-balhé".Állitólag,a Dózsa téren kérdezgette,hol + hogy ölje meg magát.,s halála előtti nap egy művészbarát beszélte le hogy leugorjon a Benedek-hegyről.
Halála előtti estefelé a volt1-es bolt előtti zebránál látták,állt a lámpánál és meredten nézte az eget...telihold volt....órákon át,átszellemülten.KI tudja,beteg látomásai,démonjai mit láttattak vele...sajnos,a skizofrénia látomásokat + hangokat produkál,nem kell hozzá sem alkohol sem szer!Tudom:édesanyám ugyanebben a betegségben szenved,zárt osztályon él.Sosem ivott,ne adj Isten,narkózott!Egyszerű anyuka volt szegény csupán,aki túlérzékeny....
Az ezotérikusok szerint,az ilyen beteg "emlékszik"egy régebbi életére.A keresztények szerint,a démonok....
Az orvosok szerint,az agyban megváltozik egy vegyi összetevő.Emiatt alakul át a paranoid skizó beteg tök másmilyenné és hisz,lát,hall fdolgokat amik ott sincsenek.Gyógyszerek meg nem segitenek sok esetben.,illetve,Lackó gyógyszere amit szedett,megszűnt Magyarországon-amit helyette adtak neki,aZ "HALOTTNAK A CSÓK"VOLT.... 
Szóval nincs rá gyanú-sem ok!-hogy megölték volna,-nem volt olyan körökben hogy ilyen történjen!Egyszerűen FESTŐMŰVÉSZ volt,ha kissé furcsa is.Egyedül volt mikor megtörtént.
Régebben azt is hiresztelték hogy Lacitól tanultam alkotni és volt,akik szerint Ő festette a képeimet!
Nos-apám művész,3 éves korom óta alkotok,Laci megismerése ELŐTT jóval már képzőművészként tevékenykedtem,kiállitottam,alkottam.Lehet hogy hat rám,bár teljesen más a stilusunk,ő vad + expressziv-én aprólékos,"csajos".
Ha meg ő festi a képeimet,akkor most is bizti kiszáll a koporsóból és ezt teszi,hisz én halála után sem hagytam abba....
Szóval kész marhaság ez a sok ál-hir + pletyka!
Laci főiskolát végzett,dijakat nyert,művelt kicsit őrült punk-festőművész volt.Politikailag útálta a balt mint a jobbot,nem volt drogos,sem bűnöző,nem verekedett,nem volt "buzi"csak mert festette haját + szemeit (ez nyugaton a punk-kultúra része pasiknál is!És SZUPER!)
Hitt a túlvilágban,Istenben,-egy ideig járt (unk)a HIT gyülekezetébe is,csak aztán túlzottan beszűkülve éreztük azt a közeget,ezért nem jártunk később.
Az utcán azért ordibált + küldött el mindenkit a fenébe mert igy legalább nem mertek belekötni.Ha békésen ment végig a sétálóutcán,bizti valami seggfej beszólt hoghy "Hogy néző'ki!?" vagy röhögtek a buzifejű kamaszok vagy lesett a jónép.
Ezt meg mi SOSEM BIRTUK-én sem,Laci sem.Hát ,a legjobb védekezés a támadás volt!!!!
Ennyit hát a Lackót (+ engem)övező tévhitekről!
**********************************************************************************


HOLNAP 1 ÉVE MÁR...
Holnap lesz 1 éve,hogy Lackó punkherceg itthagyott bennünket,s Veszprém városa felett azóta egy oktávval sötétebben ragyog a nap...ugyanakkor,a város mostmár örökre összeforr emlékével,hordozza mágikus nyomát macskaköves utcáin-s itt NEM (csak)elsősorban lábnyomokra gondolok!
***************************************************************************************************************************************************

*******************************************************************************


NEKED, LACKÓSÁGOM!



 József Attila: Talán eltűnök hirtelen...


  Talán eltűnök hirtelen,
akár az erdőben a vadnyom.
Elpazaroltam mindenem,
amiről számot kéne adnom.
Már bimbós gyermek-testemet
szem-maró füstön száritottam.
Bánat szedi szét eszemet,
ha megtudom, mire jutottam.

Korán vájta belém fogát
a vágy, mely idegenbe tévedt.
Most rezge megbánás fog át:
várhattam volna még tiz évet.

Dacból se fogtam föl soha
értelmét az anyai szónak.
Majd árva lettem, mostoha
s kiröhögtem az oktatómat.

Ifjúságom, e zöld vadont
szabadnak hittem és öröknek
és most könnyezve hallgatom,
a száraz ágak hogy zörögnek. 


********************************************************************************


HAPPY X-MAS!!!


Igaz,hivatalosan "merry christmas"-nek mondják angolul,de igy Lackósabb....
S hogy miért angolul?Nos mert ő-"Lackósága"mindég igy szokott idézgetni ilyesmiket.
Nem volt egy "magyarságos "alkat!(ahogyan ÉN SEM!!!) 
.
Gondoljatok Lackóra szenteste is!!!!



********************************************************************************


A LEGUTÓBBI BEIRÁSHOZ...


ISTEN MENTS ÉS ŐRIZZ,hogy bárki is azt higyje,ellenségeskedni akarok és élből leszólok minden olyan kezdeményezést amit Lackó emlékére,művészetének terjesztésére hoznak/tak létre csupán mert engem kihagytak belőle!!!NEM magyarázkodni akarok,hisz nagy ivben le**arom más emberek véleményét ezügyben,de tudom mennyi az előitéletes baromarc.
A fontos itt csupán AZ,hogy Lackót HITELESEN mutassák be.Különben semmi értelme sincsen és nem lesz nyugta a túlvilágon!
Igen:nagy tudású,tanult,fősulit végzett,a mesterséget megtanult,szuperművelt mester volt.Ugyanakkor extravagáns,excentrikus,szines egyéniség is,egy ART-PUNK,egy anarcho-punkművész aki imádta a szubkultúrák és underground irányzatok lüktető inspirációját.RÉSZÜK volt ő maga is.Egyben volt romantikus,régi úriemberes naplementés hősszerelmes-zseniális bohém festő- hatalmas szivű gyermeklelkű hivő-beteg,nehéztermészetű művész-újvad PUNKfestő-örjöngő avantgard démon-egy angyali krampusz!!!
Képei egyben voltak klasszikumok és "ultramodernek"-legalábbis,magyar viszonylatban!-expresszionista volt ,megvolt benne az a primitiv dübörgő őserő ami a természeti népek,sámánok sajátja,-ugyanakkor finom-liraian volt képes simogatni is a vásznat vagy épp a papirt,farostot,papundeklit...vagy BÁRMIT,amire éppen tellett és amire dolgozhatott!!!Volt képe amit fokhagymakrémmel vagy hajfesték-maradvánnyal.,de olyan is amit jóddal,rúzzsal vagy szemcerkával festett.Mindezt ZSENIÁLISAN!
KIVÁNOM hogy a "MIKLÓS U:18 A MŰVÉSZETÉRT ALAPITVÁNY"-amit a család hozott létre-be tudja mutatni a TELJES embert.Igen:még a PUNKOT is!Az ellentmondásait,lényét,egyéniségét,emberségét,esendőségét és erősségét-egyaránt!!!!
NE csak egyik vagy másik oldalát.
Ha ez sikerül-MÁR megérte hogy létrehozták,hogy támogatókra lelnek,hogy megnyitják Lackó egykori műtermét a nagyérdemű előtt.
BÜSZKE lehet a város hogy egy ILYEN zsenit tudhatott-és tudHAT!-magáénak!Kicsit jobban meg kellett volna őt becsülni.Ha már élni nem sikerült neki hozzá méltón,tartozunk neki -mindannyian!-annyival,hogy halálában ne magyarázzuk félre és teljes mivoltában szeressük,emlékezzünk!
SOK SIKERT!DE csakis és kizárólag Szilágyi Lackó HITELES bemutatásához!!!
KI méltó,hogy eldöntse:mely képei "értékesek"-s melyek nem azok!?
Ez iszonyú nagy felelősség ,ráadásul szubjektiv dolog is egyben.Hogy maga a művész mit tartana jónak s mit kiszórandó szemétnek-nos,arról ŐT MAGÁT már nem lehet megkérdezni.KELL e egyáltalán szelektálnunk!?Van e egyáltalán felhatalmazásunk,jogunk ehhez!?Szerintem NEM!!!!
A műv.történészek meg eleve hülyeségeket magyaráznak bele a festményekbe,világszerte.FOGGGGALMUK sincs,MIT érzett vagy gondolt egy alkotó egy bizonyos mű létrehoztakor!
Lackó művészetét kommentárok és okoskodó dumák nélkül kell bemutatni.Átlag polgár ÚGYSEM értheti azt a világot,mely Szilágyinak volt sajátja...pláne nem idehaza.
Illetve,csak kevesen.Fenyvesi Ottó pl.élből vágja Lackó énjét.
No meg ÉN is de nem akarok megint ego öndicsérő lenni!!!
A lényeg a lényeg:LACKÓSÁG hiteles bemutatása!
De legalábbis,NEM megmásitása, szelektálása......
Csakis teljes körű művészeti életmű feltárása,"zsűrizés"nélkül... 
Minden más kezdeményezést ÁTKOM kisérje....
ENNYI!!!
(...de hülyeségeket beszélek én is! 1000 év múlva,univerzálisan nézve végül ÚGYIS csak a PRODUKTUM marad és számit-vagy nem számit.,és TÖKMINDEGY,ki-mikor-mit mondott vagy nem mondott,tusolt el vagy mutatott meg...generációk halnak,korszakok,évszázadok múlnak,s ha fennmaradnak a képek ,vagy csak 1 kép-s mindegy melyik!-és megérintik az embereket még akkor is-akkor már sallang minden más.BÁRMI más!Még az is,amit én itt papolok!!!) 
**************************************

Szilágyi Domokos:A festő halála

te is megszöktél ecsetek
színek fények vásznak elől

amint tárggyá váltál
alakjuk vesztik számodra a tárgyak
idomtalan idomok
suhannak kilobbant szemed előtt

üres nyomod kong az utcakövön
barátod az árnyékoknak előreköszön

keresd majd föl a festők külön poklát
adj enni az éhenhalt Derkovitsnak

megmosdatnak
talán zene is szól majd
anyókák mondják: milyen szép temetés
adjon az Isten nekünk is ilyet
kislányok tág szemében könny leszel
asszonyok arcán riadt rémület leszel
egy darabig még szerves fájdalom leszel
hát hadd gyászoljuk egy percig halálodban halálunk
jó most sírni egy kicsit
és aztán jó elfeledni a halált
a tieddel a magunkét is
és jó újra fölfedezni az életet
a magunkéval a tied is

a fényt amelyet számunkra loptál
a színt amelyet számunkra loptál
a mozdulatot amelyet számunkra loptál
a mosolyt amelyet számunkra loptál
a mámort amelyet számunkra loptál
a józanságot amelyet számunkra loptál
az igent amelyet számunkra loptál
a nemet amelyet számunkra loptál
a hitet amelyet számunkra loptál
(hiszen Prométheusz vagy te is)
boldog orgazdák hadd vegyük át
s a vágyat kiszólni ki-nem-szólt szavaid
lépni lépetlen-maradt lépéseid
mosolyogni kialudt mosolyaid
s oly súlyos életűvé válni mint te
hiszen
halál után már haláltalan az ember

1960


*********************************************************************************


Álmomban Lackót látom.Áll és sültkrumplit eszik.Egy kukából.
_"A Sátán körbejár!"-mondja.Zöld és narancs a haja.-"Festettem 50 képet."-
-"Majd megnézem,-meg veszek is."-mondom.Legyint.Felemeli a középső ujját.-aztán szétoszlik a levegőben.PUNKS NOT DEAD. Nem megyek többet Laredoba! Ott akasztanak.Tom Dooley is megjárta...
(Zoltán Sándor, édesapám irása-részlet- 2007) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése